Home  |  Gastenboek  |  Contact  |  Inloggen

Ontstaan in Nederland

Carel Faulhaber Via Nederlands IndiŰ is het kuntao uiteindelijk via Carel Faulhaber in Nederland ge´ntroduceerd.
Carel Faulhaber werd op 2 november 1923 in het Indonesische Semarang geboren. Daar leerde hij het kuntao van zijn vader Andries Friedrich Faulhaber, die het weer van zijn vader geleerd had. Volgens de familietraditie werd de familiestijl van vader op zoon overgebracht.
Faulhaber ging in dienst bij de KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) en leidde als militair een reizend bestaan. In januari 1954 kwam hij samen met zijn Indonesische vrouw en hun vier zonen naar Nederland. Hier zette Faulhaber de familietraditie voort en vanaf hun vierde jaar kregen alle vier zijn zonen les in het kuntao, met hun vader als leraar.

In 1962 ontmoette sergeant 1ste klas Carel Faulhaber voor het eerst korporaal Gerard Meijers. Deze was bijzonder ge´nteresseerd in de familiestijl van de Faulhabers.
Op aandringen van zijn vier zonen, die de vechtstijl wilden uitdragen naar buiten, haalde Faulhaber Meijers in huis en leerde hem het kuntao.
De vier zonen konden het kuntao namelijk nog niet uitdragen omdat zij nog minderjarig waren, daarom was Meijers de aangewezen persoon om deze taak te vervullen.

Faulhaber en Meijers legden hun hele ziel en zaligheid in deze missie, maar zij waren zich er volledig van bewust, dat wanneer zij het kuntao populair wilden maken in Nederland, zij de stijl wel enigszins moesten aanpassen.
Zij voegden aan de stijl kumite vormen toe en wijzigden de naam in kempo. Kempo had dezelfde betekenis als kuntao, namelijk weg van de vuist, maar was de Japanse benaming hiervoor.
Tevens werd de naam Shaolin toegevoegd, zodat ook de oorsprong van deze oosterse gevechtskunst in de naam werd weergegeven.

Zo ontstond kempo dus in Nederland. Intussen is het ruim veertig jaar later en Shaolin Kempo wordt nog steeds in heel Nederland door vele kempoka's beoefend. Het is opvallend dat ook steeds meer vrouwen deze vechtsport beoefenen.

Maar we hebben het al eerder gezegd, kempo is een sport voor zowel man als vrouw, die door jong en oud nog steeds met veel plezier wordt uitgeoefend!